Priljubljene Objave

Izbira Urednika - 2019

Kako dobiti finsko državljanstvo?

Finsko državljanstvo ureja Zakon o državljanstvu, ki je bil nazadnje spremenjen septembra 2011. t
Kako dobiti finsko državljanstvo? Foto: rantapallo.fi

Lahko postaneš državljan Finske na več načinov:

  1. Po rojstvu (od staršev, ki je državljan Finske ali na podlagi rojstva v državi).
  2. Skozi posvojiteljsko družino.
  3. Na podlagi obvestila o državljanstvu (kansalaisuusilmoitus).
  4. Na podlagi vloge za državljanstvo (kansalaisuushakemus).

Državljanstvo po rojstvu

Otrok ob rojstvu samodejno pridobi finsko državljanstvo, če: t

  • otrokova mati je finski državljan;
  • oče otroka je finski državljan, starši pa so uradno poročeni;
  • oče otroka, državljan Finske, je umrl pred rojstvom dediča, toda pred smrtjo je bil poročen z otrokovo materjo.

Če je zakonska zveza tujke in finskega očeta civilna, je vse odvisno od kraja rojstva otroka. Če je bil rojen v Suomi, potem dobi državljanstvo samodejno po potrditvi očetovstva. Otroci, rojeni zunaj države, prejmejo finsko državljanstvo na podlagi prošnje za državljanstvo po potrditvi očetovstva.

Finsko državljanstvo lahko pridobi tudi otrok, ki ga v Suomiju rodijo tuji starši, če mu mati in oče nista dala drugega državljanstva. Ta odstavek finske zakonodaje se pogosto razlaga dvoumno in napačno v primerjavi z zakoni ZDA. Ni dovolj, da tujci rodijo otroka na Finskem, temveč je treba lokalnim oblastem dokazati, da nimajo možnosti dati svojega državljanstva svojim otrokom. Prav tako so otroci beguncev včasih novi Finci. V drugih primerih se status finskega državljana dodeli otrokom, ko identiteta njihovih staršev ni ugotovljena in je njihova lokacija neznana. Sodnik (maistraatti) in Oddelek za priseljevanje se ukvarjata s takimi vprašanji v Suomi. Dvojno državljanstvo otroka, ki je na Finskem rojen, je nemogoče.

Državljanstvo prek rejniške družine

Če finska družina sprejme otroka, mlajšega od 12 let, bo samodejno prejel državljanstvo. Če je otrok starejši, mora sam zaprositi za državljanstvo.

Pridobitev finskega državljanstva na podlagi obvestila (deklaracije) o sprejemu državljanstva (kansalaisuusilmoitus)

To je poenostavljen način pridobivanja državljanskega statusa. Kdo lahko izda obvestilo:

  • nekdanji državljan Finske;
  • tujec, katerega oče ima finsko državljanstvo;
  • posvojeni otrok finskega državljana, starega od 12 do 17 let;
  • oseba, stara od 18 do 22 let, ki že nekaj let živi na Finskem;
  • predmet ene od nordijskih držav (Švedska, Norveška, Danska in Islandija), ki živi na Finskem zadnjih pet let.

Državljanstvo ob vlogi (kansalaisuushakemus)

Za uspešno pridobitev državljanstva mora prosilec zanesljivo preveriti svojo identiteto in izpolnjevati zakonske zahteve:

  • biti starejši od 18 let ali imeti registriran zakon, kar pomeni, da je sposoben;
  • spoštovanje zakonov, pravočasno plačevanje davkov, kazni, preživninskih ali bolnišničnih računov;
  • govorijo finski ali švedski ali finsko-švedski znakovni jezik;
  • biti finančno neodvisni;
  • živijo na Finskem dovolj dolgo, odvisno od razmer od 4 do 7 let.

Minimalno obdobje bivanja - 4 leta - je določeno za tiste, ki so poročeni s finskimi državljani, in za tiste, ki imajo status begunca ali osebe brez državljanstva (osebe brez državljanstva).

Prav tako je vredno razmisliti, da je pridobitev državljanstva pogosto zadnja faza. Ponavadi je pred tem nekaj predhodnih korakov:

  • dovoljenje za bivanje;
  • 5 let zakonito prebivajo na Finskem.

Dovoljenje za bivanje se običajno izda v naslednjih primerih: zakonska zveza s finskim državljanom, obstoj delovnega ali študijskega vizuma, status begunca. Ponavadi je dovoljenje za bivanje dano za obdobje enega leta (status "B"), potem pa ga je treba obnoviti. Zakonska zveza s finskim državljanom ali prošnja delodajalca lahko prispeva k pridobitvi statusa „A“ (dovoljenje za dolgoročno bivanje se izda za 4 leta).

Kako se prijaviti?

Vloga za državljanstvo

Vlogo za državljanstvo ali obvestilo o sprejemu državljanstva lahko vloži elektronsko prek spletnega portala Enter Finland. Vloga mora vsebovati veljavno osebno izkaznico in druge potrebne dokumente - poročni list, potrdilo o dohodku, potrdilo o opravljenem izpitu v finščini ali švedščini. Nato morate v treh mesecih potrditi svojo identiteto v uradu za migracijsko službo. Dogovorite se lahko na spletni strani storitve - www.migri.fi. Za identifikacijo na recepciji morate vzeti osebno izkaznico in originalne dokumente, priložene k vlogi.

Prijavo ali obvestilo o državljanstvu je mogoče predložiti tudi v pisni obliki uradu za migracijsko službo. Vzorec polnjenja in obrazec za uvrstitev je na spletni strani oddelka.

Tisti, ki namesto storitvenega centra službe za migracije predložijo obvestilo, se lahko obrnejo na predstavništvo Finske v tujini.

Za obravnavo obvestila je potrebno plačati pristojbino - 80 evrov, za obravnavo vloge - 350 evrov.

Upoštevanje deklaracije za mlade, za državljane, ki so izgubili državljanstvo, in za državljane severnih držav, je 220 evrov.

Če imate vprašanja v zvezi z državljanstvom, lahko pokličete Finsko službo za priseljevanje (Maahanmuuttovirasto) na telefon 0295 419 626. V torek, sredo in četrtek od 10. do 11. ure bo služba svetovala v finščini, švedščini ali angleščini.

Če je pravica do finskega državljanstva dokazana, morate vložiti vlogo za izdajo potnega lista pri lokalni policijski postaji na Finskem. Za obravnavo take vloge morate plačati pristojbino - približno 100 evrov. Vloga se običajno pregleda v 2-3 tednih. Za registracijo potnega lista bo treba plačati še 145 evrov.

Oglejte si video: Dobiti Lažne Elektronski Pasoš u Bosni (Avgust 2019).

Pustite Komentar