Priljubljene Objave

Izbira Urednika - 2019

Vrste finskih vizumov

Vrste finskih vizumov se med seboj razlikujejo, predvsem razlogi za vaš vstop na ozemlje Finske. Najbolj priljubljen finski vizum med Rusi je seveda turistična multivisa.

Multivisa za turiste

Veljavnost takega vizuma, praviloma od šestih mesecev do enega leta - to je obdobje, v katerem lahko vstopite na ozemlje Finske in drugih schengenskih držav. Ne pozabite. Da ima multivisa še eno število dni za bivanje - ta številka vam pove, koliko dni lahko ostanete na Finskem ali v drugih schengenskih državah.

Letna multivisa je na primer lahko odprta za 180 dni bivanja.

Dolgoročni vizum

Dejansko gre za isto turistično multivizo, ki pa se izda za obdobje, daljše od enega leta. Takšen finski vizum je zelo težak. Ampak poslovneži in tisti, ki imajo premoženje v Suomi, je vredno poskusiti.

Dovoljenje za prebivanje

Kot pri vizumu je dovoljenje za prebivanje dovoljenje za vstop in bivanje v državi. Edina razlika je, da je takšno bivanje na Finskem načrtovano za več kot tri mesece. To je lahko tako imenovani delovni vizum, študentski vizum, kot tudi dovoljenje za bivanje na podlagi družinskih vezi.

Trajanje bivanja "A" in "B"

Dovoljenje za prebivanje je lahko status „A“ ali „B“. Od te majhne črke je odvisno obdobjemed katerim lahko delate na Finskem, in pravic in ugodnostiki jih lahko uporabite.

Stanje »A«

To je stalno dovoljenje za prebivanje za 4 leta. Lahko se podaljša za največ štiri leta naenkrat.

Praviloma tak status pridobijo tisti, ki so že opravili določen mandat v Suomi pod statusom "B" in so prejeli stalno pogodbo o zaposlitvi. Srečni lastnik statusa „A“ ima vse pravice in privilegije finskega državljana, brez možnosti vstopa v nekatere države brez vizumov in seveda pravico voliti na volitvah.

Lahko pošlje otroke v lokalni vrtec in šolo, se registrira na Finskem in celo prejema ugodnosti na borzi dela. Ko ste uspešno delali z vizumom "A" na Finskem za vsa štiri leta, imate dve možnosti. Lahko ga zamenjate za novega ali zaprosite za dovoljenje za stalno prebivanje (status „P“), opravite izpit za finski jezik in se prijavite za državljanstvo.

Osnova za neprekinjeno ločevanje (Status "A") se lahko spremeni: dovoljenje za bivanje v zvezi z delom je lahko dovoljenje na podlagi zakonske zveze.

Stanje »B«

To je dovoljenje za začasno prebivanje. Običajno se lahko podaljša za eno leto.

To dovoljenje se vedno izda za določeno obdobje. Lahko se izda za eno leto ali za obdobje, ki je krajše ali daljše, če je trajanje bivanja, na primer zaradi dela ali študija, krajše ali daljše.

Tujec, ki ima začasno dovoljenje, lahko zahteva stalno dovoljenje, če se je osnova za bivanje v državi sčasoma spremenila, na primer zaradi zakonske zveze.

Če prvič hodite na delo na Finsko, boste najverjetneje dobili status „B“.

Oglejte si video: Sodni tolmač in prevajalec za finski jezik (Avgust 2019).

Pustite Komentar