Priljubljene Objave

Izbira Urednika - 2019

Priseljevanje na Finsko

Spregovorimo o tem, kako se lahko izvede priseljevanje na Finsko. Z drugimi besedami, selitev v to državo za stalno prebivanje.

Beseda "priseljevanje" v našem času daje nekaj časa, ko zapuščajo ZSSR brez pravice do vrnitve, korespondence, sestankov. Zdaj lahko ljudje živijo kjerkoli želijo in kje lahko. Finska, s katero je Sovjetska zveza še vedno imela zelo razigrane odnose, danes za mnoge predstavlja resnične sanje: ozemeljsko bližnjo državo, razumljivo za nas v smislu mentalitete.

Istočasno pa Finska svojim prebivalcem zagotavlja visoko stopnjo življenjskega udobja in zato se zdi, da je to eden najbolj privlačnih ciljev. Poleg tega, eden ne more zavrniti nadaljnje gibanje: rezident Finske, v resnici, ni vezana na mesto, lahko živijo v mnogih državah sveta, ne da bi prosil kogarkoli za dovoljenje.

Finska nam je zgodovinsko in geografsko blizu, premikanje tam skoraj ne bo vplivalo na odnose s sorodniki, na klimatske in gastronomske navade: sorodniki bodo ostali na dosegu roke, podnebje je podobno, izdelki so podobni. Poleg tega mnogi Rusi že živijo na Finskem.

Dovoljenje za prebivanje - podlaga za bivanje v državi

Nakup doma

Za bivanje v tej državi morate dobiti tako imenovano dovoljenje za prebivanje, ki bo fizično izgledalo kot posebna oznaka na strani v vašem potnem listu.
Dovoljenje za prebivanje na Finskem je tri vrste:

  • začasno
  • neprekinjeno
  • trajno

Pred vstopom v državo boste na Finskem veleposlaništvu dobili enega, v državi pa ga boste prejeli ali obnovili na posebni državni migracijski službi Maahanmuuttovirasto.

gradivo o tej temi

Veleposlaništvo in konzulat Finske: naslovi in ​​telefonske številke

Generalni konzulat Finske in Veleposlaništvo Finske. Katere zagotavljajo storitve, kje so ure dela. Vse to in ne samo boste izvedeli iz spodnjega članka.

Dovoljenje za prebivanje v finščini se imenuje oleskelulupaa. Vsaka kategorija dovoljenja za prebivanje na Finskem ima svojo črko: za začasno je "B", za neprekinjeno - "A", za stalno - "P". Dovoljenje za začasno prebivanje se izda za največ eno leto, potem pa morate zaprositi za podaljšanje. Dovoljenje za neprekinjeno bivanje je veljavno za obdobje največ štirih let, potem pa ga je treba tudi obnoviti ali prodati zahtevo za stalno prebivanje.

Podlaga za izdajo dovoljenja za prebivanje se lahko razlikuje. Na primer, oseba, ki je prišla na delo z dovoljenjem za začasno prebivanje in se poročila s finskim državljanom, na tej podlagi poda zahtevo za izdajo stalnega dovoljenja za prebivanje.

Zahtevo za trajno dovoljenje lahko pošljete po štirih letih neprekinjenega bivanja v državi - potovanja in potovanja se seveda ne štejejo. Pomembno je, da živi na Finskem štiri leta z neprekinjenim dovoljenjem za bivanje.

Kaj daje pravico do pridobitve dovoljenja za prebivanje

Delo, študij, vračanje, poroka z državljani Finske (združitev družine) - vse to je razlog za priseljevanje na Finsko. Zakon, ki ureja vstop tujcev na stalno prebivališče na Finsko in postopkovna vprašanja v zvezi s pridobitvijo dovoljenja za prebivanje s strani tujih državljanov, je bil sprejet leta 2004. Pravna podlaga za priseljevanje na Finsko v tem dokumentu sta dve priznani: združitev družine in vrnitev v domovino. Preprosto povedano, dovoljenje za bivanje lahko zlahka dobite, če ste starejši od 18 let, ste v razmerju (ni nujno registrirano) z državljanom ali državljanom Finske ali s tujim državljanom, ki stalno živi na Finskem, ali finski teče v žilah kri in to lahko dokažete.

Izterjava družine

Poroka v Lappeenranti

Če govorimo o združitvi družine (zakonska zveza), se lahko preselite na Finsko z rednim vizumom za goste, ki je izdan za največ tri mesece, in na kraju samem zaprosite za dovoljenje za bivanje v eni od policijskih postaj v kraju prebivališča. osebo, s katero se združujete.

Dokler ste v državi, lahko varno čakate na odločitev. Če se ne boste ponovno združili s finskim državljanom, ampak s tujcem, ki prebiva na njenem ozemlju, bo moral predložiti dokumente, ki potrjujejo njegovo finančno sposobnost.

Repatriacija

Repatriacija - ta člen je najpomembnejši za prebivalce nekdanje Sovjetske zveze, saj se veliko število naših nekdanjih državljanov, ki živijo na Finskem, vrnejo v domovino. Ta kategorija vključuje Ingermanlandske Fince in vse, ki lahko dokažejo, da je bil eden od njegovih sorodnikov, vključno s svojo babico ali dedkom, Finac.

Postopek potrditve finskega porekla je precej dolg. Vsi dokumenti, ki lahko potrdijo finsko poreklo, morajo biti predani finskemu konzulatu. Če se želite preseliti na Finsko, morate imeti enega od dveh uradnih jezikov te države: švedski ali finski, ki ju morate potrditi s posebnim jezikovnim izpitom.

Študija

Študij na univerzi v okviru programa MBA

Eden najbolj obetavnih in preprostih (čeprav ne najkrajših) načinov prehoda na Finsko je študij na finski univerzi. Treba je izbrati posebnost, ki jo zahteva država: gospodarstvo, IT, medicina.

V procesu študija in prakticiranja je povsem mogoče najti delo, ki bo postalo osnova za pridobitev stalnega dovoljenja za prebivanje v državi.

Pomembno je!

Znanje jezika je eden najpomembnejših dejavnikov za vstop v šolo ali delo. Tudi pred vstopom na univerzo morate biti tekoče v angleščini in vsaj poznati nekaj finskega.

Mimogrede, če greste na študij na Finsko za več kot 3 mesece, boste potrebovali dovoljenje za začasno prebivanje. Prejeli ga boste na finskem konzulatu in predložili dokumente, ki potrjujejo sprejem na univerzo. Za pridobitev dovoljenja za bivanje mora študent dokazati, da ima dovolj finančnih sredstev.

Študenti imajo tudi pravico do omejenega delovnega časa, to pomeni, da lahko delajo omejeno število ur na teden, delo s polnim delovnim časom je prepovedano.

Delo

Delo na Finskem

Drug način, da greš na Finsko, je najti zaposlitev. To ni tako težko, "potovati" na finskih mestih za izmenjavo dela. Za to pa potrebujete dobro znanje finskega jezika. V tem primeru znanje jezika reši problem za več kot 50%. Druga pomembna komponenta je dobra zahtevana specialiteta. Tukaj je treba nedvoumno povedati, da so visoko kvalificirani poklicni poklici posebej cenjeni: varilci, električarji, gradbeniki, oblikovalci pohištva, vozniki avtobusov. Obstaja tudi povpraševanje po zdravnikih, zlasti za medicinske sestre, inženirje, oblikovalce, logistične strokovnjake.

gradivo o tej temi

Delo na Finskem za Ruse

Danes so razmere na finskem trgu dela komaj stabilne: kljub dejstvu, da se zaradi krize številne organizacije zmanjšujejo, je treba zaposliti begunce, ki prihajajo iz Sirije.

Kako dolgo morate čakati na stalno dovoljenje za bivanje

Če se poroči s finskim državljanom ali se poroči s finskim državljanom, državljan druge države najprej pridobi dovoljenje za začasno prebivanje. Leto kasneje ga je treba podaljšati še za eno leto, po tem pa obstaja možnost za stalno dovoljenje za prebivanje. Po štirih letih je smiselno zaprositi za dovoljenje za stalno prebivanje. Pridobitev zaposlitve daje pravico do dovoljenja za začasno prebivanje, ki se lahko posodobi tudi na podlagi podaljšanja delovne pogodbe.

Samo štiri stalna leta dela na Finskem dajejo priložnost za pridobitev stalnega dovoljenja za prebivanje. V vsakem od teh primerov ima prosilec pravico zapustiti državo dovolj dolgo, vendar mora na Finskem vsaj polovico obdobja poročanja preživeti.

Naturalizacija

Novorojenček na Finskem

Najlažji in najbolj zanesljiv način, da postanete državljan Finske, je proces naturalizacije. Lažje je postati državljan Finske šele po rojstvu. Mati otroka je lahko državljan katere koli države, oče pa mora biti državljan Suomi. Ob naturalizaciji mora biti otrok mlajši od 18 let in ne sme biti uradno poročen. Vsa ta pravila veljajo le, če so se starši otroka, ki ni sklenil zakonske zveze, odločili, da se bodo še poročili.

Z drugimi besedami, tudi če je vaš oče domorodni Finac, vendar ni poročen z vašo materjo, ni ničesar, na kar bi lahko računali. Če tega ne boste imeli, potem boste morali iti skozi običajno obliko naturalizacije. Na začetni stopnji boste morali utemeljiti - zakaj želite živeti na Finskem, pa tudi ugotoviti, kaj vas povezuje s to državo.

Praviloma sorodniki delujejo kot taka povezava, čim bližje so, tem bolje. Če bo šlo vse dobro in lahko priseljevanje prepričate, da se morate preseliti na Finsko, boste prejeli poskusno dobo enega leta.

V tem letu se boste morali uveljaviti kot državljan, ki spoštuje zakone, po katerem se bo dovoljenje za začasno prebivanje obnovilo. Za pridobitev državljanstva bo mogoče šele po 5 letih prebivanja v državi. Poleg tega boste morali dokazati svoj stabilen finančni položaj, dobro je učiti se finsko ali švedsko (če ni posebnih preferenc, vam priporočamo, da skrbite za učenje finskega jezika - dejstvo je, da ga govori 95% prebivalstva, medtem ko je švedščina samo materni jezik. za 5% prebivalstva, ki živi predvsem na zahodu Suomija). Poleg tega se boste morali odpovedati svojemu prejšnjemu državljanstvu.

gradivo o tej temi

Uspešno priseljevanje na Finsko: zgodbe in nasveti iz prve roke

Več kot enkrat v življenju se je vsaka oseba spraševala: "Kako postati uspešen?". Na to vprašanje ni nobenega nedvoumnega odgovora, vendar se ljudje strinjajo: tega vprašanja se ne postavljajte, temveč ponovno orati, orati in orati.

Politični azil na Finskem

Drug način za priseljevanje na Finsko je iskanje azila. Vendar obstaja ena omejitev - begunec ne more biti državljan "varne" države. Kaj je "varna država", ki jo predstavljajo finski organi? To je država, v kateri ni terorja prebivalstva, kjer lahko ljudje svobodno izražajo svoje misli brez strahu pred aretacijo zaradi suma politične nezanesljivosti. To je dežela, v kateri ni nadlegovanja prebivalstva glede vprašanj vere in prepričanja. Končno, to je država, v kateri oblasti in prisile ne izvajajo nasilja nad osebo ...

Potencialni priseljenci se morajo spomniti, da je skoraj nemogoče priti na Finsko za stalno prebivališče, ki prihaja iz takšne države. Takšni "psevdo" priseljenci se praviloma soočajo z zaporom od nekaj dni do nekaj tednov ali prisilno deportacijo v domovino.

Priseljenci v Helsinkih

Čeprav se finski zapori odlikujejo po svoji čistoči in ureditvi, bivanje na Finskem ni najboljši način za življenje. Poleg tega obstajajo trdovratne govorice, da finska vlada resno načrtuje ustanovitev posebnih zaporniških taborišč za te begunce, dolžina bivanja pa se lahko izkaže za neomejeno.

Mimogrede, Rusija trenutno velja za varno državo, z izjemo Čečenije. Oseba, ki prispe od tu, se lahko zanaša na status begunca. Glede na problem "varnih" in "nevarnih" držav je treba spomniti, da Finska sprejema begunce iz "nevarnih" držav le, če pridejo na Finsko, mimo ozemelj drugih "varnih" držav. To pomeni, da bo beguncu iz Severne Koreje, ki potuje na Finsko skozi Rusijo, verjetno zavrnjen azil.

Logika je preprosta - priseljenci lahko poiščejo zatočišče v kateri koli državi, kjer mu ne grozi preganjanje. Na primer, v Rusiji, skozi ozemlje katere je pravkar sprejel. Na finski meji mora potencialni begunec pojasniti namen svojega obiska mejni straži ali policistu. On nima pravice zavrniti. V primeru pozitivne odločitve o podelitvi azila se beguncu na Finskem izda dovoljenje za začasno prebivanje za obdobje enega leta.

Po podaljšanju takšnega dovoljenja in po dveh letih se lahko beguncu odobri dovoljenje za stalno prebivanje (vendar le, če v tem času ni kršil finskih zakonov).

Zdaj ali iz enega ali več razlogov več kot 85.000 tujcev stalno živi na Finskem, kar je več kot 1,7% prebivalstva države. Večina jih prihaja iz Rusije in držav nekdanje ZSSR (mnoge so Ingermanlanderji). Poleg tujcev so priseljenci na Finskem tudi lastni državljani, ki so zadnje leto svojega življenja preživeli zunaj države. Takšna pravila narekuje resolucija ZN o priseljencih.

Oglejte si video: Zgodbe priseljencev Maha in Talha (December 2019).

Loading...

Pustite Komentar